BEHANDELINGEN

Om de vacht van uw hond in goede conditie te krijgen, is het belangrijk om zowel thuis als in de trimsalon hier aandacht aan te besteden. Een goed verzorgde vacht draagt bij aan een goede gezondheid van uw viervoeter. Daarom adviseer ik altijd om ook thuis regelmatig de vacht met een minimale inspanning te verzorgen, waardoor ik goed in staat ben om periodiek de juiste behandeling aan te bieden. Hierdoor is de behandeling voor uw hond pijnloos en kunnen we samen eventuele afwijkingen in de vacht snel ontdekken. 

Een behandeling in de trimsalon bestaat uit vijf fases, die ik hieronder zal toelichten:

  1. Algehele inspectie van de vacht, de huid, de oren en het gebit
  2. Basisbehandeling waarbij de vacht wordt los gekamd en wordt gewassen
  3. Specialistische behandeling die passend is bij de vacht, rekening houdende met specifieke wensen
  4. Verzorging waarbij nagels worden geknipt, oren worden schoongemaakt en anaalklieren worden geleegd
  5. Modelleren waarbij de vacht in model wordt gebracht en gecontroleerd wordt op oneffenheden

Hieronder zal ik enkele veelvoorkomende behandelmethodes toelichten, die ik gebruik tijdens de specialistische behandelingen. Uiteraard zijn deze behandelmethodes afgestemd op uw wensen, maar moeten wel passen bij de vacht van uw viervoeter. Op het moment dat een gewenste behandeling niet passend is, zal ik u daarover met alternatieve mogelijkheden informeren. 

Knippen

De vacht van de hond knip ik om de vacht in te korten en/of in model te brengen. Het is meestal een behandeling die aangevuld wordt met andere behandelingen, afhankelijk van de wensen en de eigenschappen van de vacht. Omdat niet elke vacht hetzelfde is gebruik diverse soorten scharen. Door de scharen regelmatig te laten slijpen, voelt uw hond niets van een knipbehandeling en zal deze juist soepel verlopen. 


Effileren 

Effileren is het uitdunnen en modelleren van de vacht. Hiervoor gebruik ik een speciale schaar die aan één of aan twee bladen getand is. Effileren is een vaak toegepaste behandeling bij hondenvachten en zorgt ervoor dat er geen duidelijke kniplijn te meer is te zien, waardoor er een natuurlijk resultaat ontstaat. De mate van effilatie is afhankelijk van de dikte en de lengte van de vacht. Een dikkere vacht kan ik meer effileren dan een dunne vacht. 


Scheren

De vacht van de hond wordt met behulp van de tondeuse ingekort. Door verschillende scheerkoppen te gebruiken kan ik de lengte van het inkorten aanpassen. Scheren is overigens niet altijd een keuze. Op het moment dat de vacht “vervilt” is, kan ik niet anders dan scheren. Knippen heeft dan niet het gewenste resultaat. Je kunt je hond het ontklitten besparen als jezelf je hond regelmatig kamt.


Plukken

Plukken is het verwijderen van de bovenste dode haarlaag, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. De bovenste haarlaag laat los, maar valt er niet vanzelf uit en moet handmatig uitgeplukt worden op het moment dat deze begint los te laten. Dat is zo’n twee tot vier keer per jaar. Als de vacht niet behandeld zou worden, kunnen er jeuk klachten ontstaan, waarna de hond gaat bijten en dat geeft weer vervelende wondjes. 


Strippen 

Strippen lijkt een beetje op plukken, maar is net een andere vorm. De vacht van de hond wordt namelijk niet helemaal geplukt. Een gedeelde van de ruwe bovenvacht blijft dan staan, waardoor het resultaat iets natuurlijker is. Bij een zogenaamde stripvacht is wel een regelmatige behandeling in de trimsalon nodig, zo'n vier keer per jaar om de vacht in optimale conditie te houden. 


Ontwollen

Door de onderwol uit de vacht te kammen, komen honden snel af van overtollige en losgelaten haar. Dit met behulp van de bad- en blaasmethode. Door een speciale shampoo behandeling, wordt de vetlaag om de haren verwijdert. De haren zuigen zich vol met water en worden zwaarder. Met de waterblazer blaas ik de natte en zware haren uit de vacht. Hierna kam ik de vacht volledig na. De vacht moet daarna een tijdje rusten, zodat er een nieuwe laag onderwol kan ontstaan.